Kiégés- (burnout) megelőző tréning

Rövid leírás

A kiégés (burnout) érzelmi megterhelés, stressz következtében fellépő fizikai, emocionális mentális kimerülés állapota, amely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, és ez kihat a személyre saját magára, a munkájára, illetve a környezetére (magán és munkahelyi).

A kiégés főleg azokat érinti, akik munkájuk révén közvetlenül kapcsolódnak más emberekhez. Az orvostól a pedagógusig, a vezető beosztásútól az ügyintézőig, a jogásztól a rendőrig széles skálán mozognak azok a szakmák, ahol minden nap emberekkel kell dolgozni, bánni, s amelyek művelőinél fennáll a kiégés veszélye. A motivált személyiség is telítődik azokkal a problémákkal, amelyek folyamatosan rázúdulnak.

A kiégés nem statikus, egyszeri jelenség, hanem olyan folyamat, amely ciklikusan ismétlődik. Mivel kialakulásáért egyrészt az egyén jellemzői, másrészt a munkaszervezet egyes jellemzői tehetők felelőssé, a ciklus is két szinten módosítható. A megelőzés (prevenció) és a beavatkozás (intervenció) megjelenhet a személy és az intézmény szintjén is.

A tréning célja

 • a saját mentálhigiéné ápolása, a feszültség csökkentése, a munkatársi csoport ventillációjának lehetővé tétele, azaz a burnout kockázati tényezőinek csökkentése
 • a burnout figyelmeztető tüneteinek felismerése, és kezelése
 • annak tudatosítása a csoporttagokban, hogy munkájuk során személyiségükkel dolgoznak, s emiatt veszélyeztetettebbek a kiégés kialakulásában
 • hatékony prevenciós eszközök alkalmazásának elsajátítása önmaguk mentális karbantartására
 • átadni, hogyan kell segítséget kérni és elfogadni a környezetüktől, szükség esetén szakembertől
 • az önismeret, kommunikációs készség, konfliktus-kezelési, és -megoldási mechanizmusok fejlesztése

A tréning tematikája

A tréning folyamán az alábbi témákkal foglalkozunk:

 • a stresszel való megküzdés lehetőségei
 • a kiégéshez vezető okok feltérképezése
 • a kiégést siettető munkahelyi stresszorok
 • a kiégés megelőzési lehetőségei
 • a kiégésre hajlamosító személység-struktúra jellemzői

A tréning során kiemelt fontosságú a megelőzés lehetőségeinek megismerése. A résztvevők elkészíthetik személyre szabott kiégés-megelőző tervüket, amelynek egyik része a munkával kapcsolatos (céljaik, ezek viszonya a szervezet céljaihoz, lehetőségeik a szervezetben, problémák meghatározása, megoldási lehetőségek kidolgozása, time management stb.), a másik része a munkán kívüli rekreációs lehetőségek számbavétele.

A tréning során sok a saját élményeken alapuló gyakorlat, illetve a kiégésre vonatkozó saját érintettséget feltérképező módszer, ezeket követően nagy hangsúlyt fektetünk az alapos megbeszélésre.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akik emberekkel foglalkoznak, és munkájuk során fokozott stressznek vannak kitéve, ezért érintettek, vagy érintettek lehetnek a burnout folyamatában.

Leginkább megelőzésre javasoljuk ezt a tréninget.